Wat is Dry Needling?

Dry needling wordt binnen de fysiotherapie toegepast om triggerpoints, ook wel spierknopen, te behandelen. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale pijnklachten, ook uitstralende pijn klachten kan veroorzaken.

De fysiotherapeut zal een steriele ‘droge’ naald aanbrengen in de triggerpoint van de spier, om de spier snel en langdurig te laten ontspannen. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Met één naald zal de therapeut verschillende keren prikken in de spier/regio van de oorzaak van uw klachten.

Als de juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier zich als reflex samen, waarna de spier zich direct meer kan ontspannen. ​

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Er is een duidelijk verschil tussen de behandeltechnieken, ondanks dat voor beiden een acupunctuurnaald wordt gebruikt. Acupunctuur richt zich op de energiebanen. Vaak worden er oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt er één naald meerdere keren diep in de spier gezet. Dry needling is een onderdeel van de behandeling en is bedoeld om voorwaarden te scheppen voor een betere houding en te bewegen met minder pijnklachten.  

Waar kan Dry Needling bij helpen?

◉ Nek en/of hoofdpijn.
◉ Rugklachten.
◉ Acute of langdurige spierpijn.
◉ Spierkrampen. 

Dry needling valt onder de fysiotherapeutische behandeling en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.  

Esther Roelofs